Werken met emoties

 

 

Datum: dinsdag 22 januari 2019

Tijdstip: 19:30-21:30 uur

Kosten € 45,00*

Locatie: Witte Kerkje - De Terp - Kerklaan 4 in Oudorp

 

Geef je op via ZINAlkmaar@gmail.com

 

*Deze sessie valt onder acupunctuurbehandeling.

Bel je verzekering zodat je voor aanvang weet wat je terug krijgt!

 

Lekker in je vel!

 

Wie wil dat nou niet? Emoties herkennen, ze toestaan en ermee werken dat is belangrijk als het om je gezondheid gaat. Want emoties die zich vastzetten vervuilen als het ware je lichaam. Ze blokkeren en houden een gezonde en meer vrije energie beweging tegen. Soms doen emoties je zelfs bevriezen of stagneren, dan komt er niets meer uit je handen. Emoties die je moeilijk kunt uiten zetten zich vast in je lijf en belemmeren je denken. Pijn of stijfheid van nek-, schouders en rug als het even niet zo lekker gaat kan dan opspelen. Of dat het lastig is om je te concentreren omdat het hoofd vol zit. Vaak heeft het bindweefsel het dan zwaar te verduren. Dit zachter en losser maken doen we met de yinyoga oefeningen. Uit het hoofd naar je lijf!

 

Wist je dat emoties een zeer belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn? Elke emotie is verbonden met een orgaan, en wanneer deze uit balans is zijn er specifieke symptomen. We leggen graag uit hoe deze samenhang in elkaar zit. Ook geven we uitleg over hoe er vanuit de oosterse zienswijze gekeken wordt naar onopgeloste gevoelens of heftige emoties zoals angsten of depressieve gevoelens. Het gaat steeds weer over balans en het stromen van energie. Als emoties niet geuit worden, blijven ze steken wat kan leiden tot blokkering van de stroming of stagnatie, wat kan leiden tot ziekte. Hoe de ziekte zich manifesteert is compleet individueel en afhankelijk van vele factoren.

 

Oosterse wijsheden maken het leven soms iets lichter

Als je kinderen hebt of een neefje of nichtje dan heb je vast wel eens een mooie tekening gekregen. Die tekening heb je misschien wel bewaard. Dat is een tekening die niets waard is in de handel maar van zoveel waarde en betekenis voor jou. Vanuit deze gedachte is de volgende tip ontstaan. Loop je al heel lang met een lastige emotie als resultaat van een vervelende ervaring, schrijf deze dan eens op papier. En sta tijdens het schrijven stil bij wat de emoties precies voor jou betekend. En ervaar waar je deze voelt. Ligt de emotie als een blok op je maag? Of krijg je het gevoel van een brok in je keel? Of gaat je hart als een gek tekeer als je eraan denkt? Maak het zachter tijdens het schrijven. Laat je emoties als het ware vanuit je lijf door de pen op het papier verschijnen. Sta bij deze beweging stil. Vervolgens maak je een prop van het papier en steek je het in de fik en zo blijft er een hoopje as over.

Een boeddhistisch monnik legt het als volgt uit:

‘Je wilt deze emotie, die zich heeft vastgezet in je onderbewuste, naar boven halen om ermee te kunnen werken. Door het op te schrijven breng je de emotie naar het hier en nu. Door de emotie op papier te verbranden maak je jezelf er als het ware los van. In sommige situaties mag je het een aantal keren herhalen’.

 

Loslaten van emoties en ermee werken helpt. Maak jezelf vrij en kom naar deze ZIN bouwsteen!