Je hormonen de baas

Hormonen hebben een enorm effect op hoe we ons voelen. Tijdens de overgang kunnen er opvliegers, overmatig zweten, slecht slapen, depressieve gevoelens, gewichtstoename, hartkloppingen, huilbuien, rare wiebelbenen, haaruitval, hoofdpijn, en/of gewrichtspijnen zijn. Dit zijn een paar van de klachten die vrouwen in de overgang ervaren. Het aantal vrouwen met overgangsklachten is groot. In Nederland zijn 1,2 miljoen vrouwen in de overgang en 80% van hen heeft last van overgangsverschijnselen zoals opvliegers, zweten en slecht slapen. Eén op de drie heeft hier zo veel last van dat ze zich regelmatig ziek meldt. De overgang duurt gemiddeld 4 tot 6 jaar. De meeste overgangsklachten gaan vanzelf over, maar ongeveer 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog verschijnselen.

 

Gelukkig zijn er veel tips te geven over voeding en kruiden en helpt lichaamswerk zoals Yin Yoga ook enorm goed bij overgangsklachten. Zo drinken veel vrouwen tegenwoordig gember thee met citroen en honing. Op zich een uitstekende thee om de spijsvertering te ondersteunen en de weerstand te sterken maar de meeste vrouwen in de overgang reageren minder goed op gember. Door ook verse munt erbij te combineren neutraliseer je als het ware het kruidige en verwarmende effect van de gember met het frisse en openende effect van de munt. Dit is maar een simpel voorbeeld. Er valt ook veel te vertellen over voor- en nadelen van fyto oestrogenen, over de verschillende vormen van fitness- en trainingsprogramma, over emoties en over voeding die helpt om op gewicht te blijven en wie weet om ook nog om een beetje kwijt te raken. Zo is het bijvoorbeeld beter om een verse sinaasappel te schillen en de partjes op te eten dan alleen het sap te drinken. Van het sap kom je aan en van de verse sinaasappel niet. Dit heeft ook weer met energie te maken. Het verteren van de sinaasappel vraagt energie en dan verbruikt je de suikers die je wel opneemt als je alleen het sap drinkt.

 

Dit zijn slechts een paar leuke en eenvoudige tips. Tijdens deze sessie krijg je nog veel meer kennis aangereikt om heerlijke gerechten te maken, en mooie oefeningen te leren om zo meer koel en ontspannen de overgang of je menstruatiecyclus te ervaren.

 

Je hormonen de baas?  

 

Een gezonde leefstijl heeft wel degelijk invloed op de mate van klachten tijdens de overgang. Langdurige en overmatige stress leiden tot energieblokkades en vermoeidheid, bepaalde voedingsstoffen leiden tot gewichtstoename en minder energie.

 

Er is dan ook veel te vertellen en dat delen we graag met je tijdens deze bouwsteen. Het programma is ook voor jonge vrouwen, die niet in de overgang zitten! Want juist voor hen levert een preventieve aanpak door gezonde leefstijl veel voordelen. Als je rond je 30ste of 40ste de tips en oefeningen die we geven ter harte neemt dan heb je daar nu en later profijt van.  

 

Kortom wij bieden met deze bouwsteen een mooie complete en boeiende sessie aan voor vrouwen die willen werken aan ondersteuning in hormonale balans.

 

Dinsdag 13 november

19:30 -21:30 uur

Witte Kerkje - De Terp in Oudorp

Geef je op via ZINAlkmaar@gmail.com

 

Kosten € 45,00 per sessie

Deze sessie valt onder acupunctuurbehandeling. 

Bel je verzekering zodat je voor aanvang weet wat je terug krijgt!