Yoga

Yoga op je bureaustoel

Stoel wat?

Dat is vaak de eerste reactie die ik krijg van mensen als ik vertel dat ik stoelyoga aanbied bij bedrijven. Stoelyoga. Heel gek is het niet. Heel veel houdingen vanuit de yoga zijn namelijk te vertalen naar de stoel. Ik zelf vind ik het een grote hit en in Amerika is het mateloos populair. Je kunt stoelyoga overal uitvoeren; op je bureaustoel, maar ook in het vliegtuig of zelfs in de file.

Je kunt de oefeningen ook eens proberen als start van een vergadering, zodat iedereen gefocust start in plaats van op het laatste moment binnen komt rennen en eigenlijk nog met zijn of haar hoofd bij de vorige meeting zit. Effectief vergaderen noemen we dat '-)

Terug naar de yoga op een stoel, want is dat niet gek stoelyoga?

Welnee. Sterker nog je zult je er beter door gaan voelen en je zult meer soepelheid in je lichaam ervaren.

Afgelopen week heb ik bij verschillende bedrijven workshops stoelyoga mogen geven en de reacties na afloop zijn echt heel leuk. In een hele korte tijd, een workshop duurt 20-30 minuten, ervaren de deelnemers echt ontspanning en meer soepelheid in hun lichaam.

Werkgever blij. Medewerker blij. Win-win noemen we dat.

Alle voordelen van stoelyoga op een rij?

  • Goed voor lichaam en geest
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Momentje van stilte zorgt voor nieuwe creativiteit
  • Voorkomt erger (lichamelijke klachten door een verkeerde werkhouding)
  • Vergelijkbaar met een powernap (20 minuutjes)


Genoeg vertelt. Tijd om aan de slag te gaan. Doe je mee?

Kom recht op en actief op je stoel zitten. Beiden voeten stevig op de vloer, zitbotten goed in de stoel, je rug recht en je schouders laag en ontspannen. Adem dan diep in door je neus en uit door je mond. Deze ademhaling kalmeert het zenuwstelsel en brengt daardoor het stressniveau in het lichaam naar beneden.

Schouders

Op een inademing (door je neus) breng je je schouders omhoog en op een uitademing breng je je schouders omlaag en naar achteren. Doe dit heel bewust met aandacht en voel wat er gebeurt in je lichaam.

Met deze oefening zorg je ervoor dat je je bewuster wordt van je houding en daardoor de spanning in je schouders/schouderbladen afneemt.

Nek en boven rug

Verstrengel je vingers en plaats ze achter je hoofd. Strek je ellebogen naar achteren en duw dan tegelijk je handen tegen je hoofd en je hoofd tegen je handen. Zorg ervoor dat je hoofd recht blijft op je romp. Houd dit 8 diepe ademhalingen vast en ontspan vervolgens 4 ademhalingen en herhaal dit 5 keer.

Deze oefening zorgt ervoor dat je je nek recht maakt en de bovenkant van je rug wordt geactiveerd.

Onderrug

Kom goed rechtop zitten en plaats je handen op je knieën. Adem in en breng je borst omhoog, je schouders naar achteren en maak je rug hol. Op een uitademing maak je rug zo bol mogelijk terwijl je je navel naar binnen trekt. Tijdens de oefening houd je je hoofd op dezelfde plek.

Deze oefening helpt om je onderrug soepeler te maken en vermindert daardoor lage rugpijn.

En ben je gelijk aan de slag gegaan?

Of heb je nog vragen over de juiste uitvoering van de houdingen?

Ik ben benieuwd en hoor heel graag of je ook zo enthousiast bent. Laat je het me weten?

Wil jij ook Rust in de Kop & Rust in het Bedrijf?

Ik kom het jullie graag brengen!


Gerelateerde posts

BEKIJK ALLE BLOG POSTS

Je yoga inplannen? Dat doe je zelf...