Yoga

Restorative yoga & yin yoga

Yin yoga vs restorative yoga

Yin yoga en restorative yoga zijn beiden rustig en ontspannen. Ze werken therapeutisch op fysiek, het emotioneel en het mentaal niveau.

Ontspannen wil trouwens niet zeggen dat deze vormen van yoga makkelijk zijn. In beiden vormen van yoga hou je de houdingen langer aan zul je soms weerstand tegenkomen en doorvoelen wat er zich afspeelt in jouw lichaam. Zowel yin yoga als restorative yoga nodigen je uit om weer contact te maken met je lichaam in plaats van met je hoofd. Het kan je helpen om die eindeloze gedachten stroom iets te kalmeren.

Langer in de houding


In beiden gevallen houden we de houdingen langer aan. Tijdens de yin yoga zal dit tussen de 3-5 minuten zijn. In restorative yoga houdingen hou je houding somswel 20 minuten aan.

Restorative yoga en yin yoga. Beide rustige en ontspannende vorm van yoga, maar toch heel anders.

Er zijn dus veel overeenkomsten, maar waarin verschilt restorative yoga nou eigenlijk van yin yoga?

Ontspanning versus weerstand

Tijdens restorative yoga wil je volledig ontspannen. Hiervoor gebruik je zoveel mogelijk hulpmiddelen als kussens en blokken voor ondersteuning in de houding die je uitvoert. De hulpmiddelen helpen je in de houding in plaats van dat jij in de houding komt. Volledige overgave in ontspanning tijdens de houdingen om op deze manier spanning los te laten. De naam zegt het eigenlijk al, restore, jezelf te laden met nieuwe energie. Restorative yoga is een reset voor je hele systeem en brengt het in balans.

Restorative yoga klinkt dus heel passief en dat is het ook, maar daarmee zo belangrijk! Het helpt je dieper te ontspannen en je lichaam weer te laten herstellen, maar ook de geest te ontspannen in onze non-stop wereld.


Tijdens yin yoga zoek je in een houding de weerstand op en dit zorgt voorspanning/stress op een specifiek gebied in je lichaam. Hierdoor stimuleer je het bindweefsel (fascia) en zorg je voor een flexibeler en beweeglijker lichaam. Yin yoga is een perfecte aanvulling als je fanatiek sport (minder stijf en minder spierpijn na het sporten en je herstelt sneller van blessures). Ook is yin yoga heel fijn als je een zittend beroep hebt, ideaal voor yoga bijbedrijven. Tijdens yin yoga ontspan je je spieren en werk je op het dieper gelegen bindweefsel in je lichaam. Je ontspant alle spieren die je niet nodig hebt om in de houding te blijven. Je ademhaling gebruik je om meer ruimte te ademen naar de weerstand die je voelt.

Eerst zien/lezen dan geloven


Oke, dan hierbij ook de belangrijkste voordelen van restorative yoga;

  • Het reduceren van stress
  • Bewussst – bewust stil staan/zijn
  • Uit je hoofd in je lichaam
  • Verbeteren van je fysieke fitheid
  • Helpt je ademhaling verbeteren
  • Meer Rust in de Kop
  • Restorative yoga is voor bijna iedereen toegankelijk

Waarom restorative yoga?


Wij leven non-stop achter elkaar door en worden aan zoveel prikkels blootgesteld. Hierdoor worden constant afgeleid, maar hebben we ook geen tijd om de prikkels te verwerken. We nemen er eigenlijk steeds vaker genoegen mee, waardoor onze grens iedere keer iets meer verhoogd. Daarbij verwachten wij veelvan onszelf, maar hoeveel ballen kun jij op den duur in de lucht houden?


Even niks moeten, even niks hoeven. Hoe lekker klinkt dat? Even tijd voor jezelf om maximaal te ontspannen. Vaak denken wij dat we ontspannen tijdens een avondje bank hangen voor de televisie, maar dit is loze ontspanning. Je laad er niet van op. Veel beter kun je kiezen voor een bewuste ontspanning, bewust contact te maken met je lichaam en je ademhaling. Daarin kan restorative yoga, maar ook zeker de yin yoga je erg goed in ondersteunen.


Wil je het zelf ervaren?


Tijdens mijn wekelijks lessen in Schagen & Alkmaar geef ik yin yoga met vaak tussendoor een restorative houding, een ontspannen les voor lichaam en geest.

"Een echt verwen moment voor jezelf"

Dit mooie compliment ontving ik afgelopen week tijdens één van mijn lessen.

Op maandagavond (18:00-19:00 uur) geef ik wekelijks restorative yogales in de warmte bij Victorie Plaza in Alkmaar.

Relax to the max


Op zondag 10 november geef ik een extra lange restorative yogales in de warmte bij Victorie Plaza. Je kunt je opgeven bij de receptie van Victorie Plaza.

 

Gerelateerde posts

BEKIJK ALLE BLOG POSTS

Je yoga inplannen? Dat doe je zelf...