Yoga

Psoas - de Spier van de Ziel

Psoas - de Spier van de Ziel

Waar denk je aan bij Psoas? Misschien een enge ziekte of een huidaandoening of weet je dat de Psoas een stress spier is in je lichaam die vaak lage rugpijn veroorzaakt?

De Iliopsoas voluit geschreven, bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heup bot en verbindt je romp met je benen. Je kunt je misschien voorstellen dat de psoas mede zorgt voor balans, mobiliteit en flexibiliteit.

Stress spier

De psoas wordt ook wel onze stress spier genoemd. Wanneer wij stress ervaren en ergens van schrikken, dan trekt deze spier zich samen om vervolgens over te gaan tot actie. Niet alleen stress zorgt voor stijfheid in deze spier, maar ook weinig beweging zorgt ervoor dat de psoas stijver wordt. Wanneer je deze twee combineert in een stressvolle kantoorbaan heb je de voedingsbodem voor een flinke portie spanning en dit kan weer leiden tot lichamelijke klachten waaronder rugklachten.

In de bijgaande afbeelding kun je heel goed zien wat er gebeurt wanneer je psoas zich voortdurend samentrekt. De psoas verkort en gaat hierdoor trekken in onder andere je onderrug. Verder is de psoas is door middel van bindweefsel verbonden met je middenrif, hierdoor zou het zelfs je ademhaling kunnen beïnvloeden.

De psoas wordt ook wel Spier van de Ziel genoemd

De psoas spier reageert dus op stress, maar slaat ook de onderliggende emotie ervan op. Zo kan het gebeuren dat er emoties loskomen wanneer je bijvoorbeeld tijdens de yin yoga stretcht op deze psoas spier. Je stretcht letterlijk de stress en de emoties los.

Wanneer je merkt dat het loskomt probeer dan je aandacht eens bewust op deze spier te richten. Je adem ernaartoe te volgen. Adem in via je borstkas naar het begin van je psoas en bij het uitademen richt je je op het verlengen van de spier.

Een speciale online les gericht op de psoas spier!

Nu je weet hoe het werkt met psoas spier kun je ermee aan de slag, maar hoe verleng je deze stress spier?

Ik heb een speciale les opgenomen om meer ruimte te creëren in je psoas spier en om deze te verlengen.

Online les - Psoas spier

€ 15,00

Duur van de les: 1 uur en 7 minuten

De les bestaat uit;

  • Diverse oefeningen om ruimte te creëren in het gebied van je Psoas spier
  • Ontspanningsoefeningen om deze stress spier te kalmeren
  • Core oefeningen voor het versterken van jouw basis
Koop dit programma

Gerelateerde posts

BEKIJK ALLE BLOG POSTS

Je yoga inplannen? Dat doe je zelf...