Yoga

Psoas - de Spier van de Ziel

Psoas - de Spier van de Ziel

Waar denk je aan bij Psoas? Misschien een enge ziekte of een huidaandoening of weet je dat de Psoas een stress spier is in je lichaam die vaak lage rugpijn veroorzaakt?

De Iliopsoas voluit geschreven, bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heup bot en verbindt je romp met je benen. Je kunt je misschien voorstellen dat de psoas mede zorgt voor balans, mobiliteit en flexibiliteit.

Stress spier

De psoas wordt ook wel onze stress spier genoemd. Wanneer wij stress ervaren en ergens van schrikken, dan trekt deze spier zich samen om vervolgens over te gaan tot actie. Niet alleen stress zorgt voor stijfheid in deze spier, maar ook weinig beweging zorgt ervoor dat de psoas stijver wordt. Wanneer je deze twee combineert in een stressvolle kantoorbaan heb je de voedingsbodem voor een flinke portie spanning en dit kan weer leiden tot lichamelijke klachten waaronder rugklachten.

In de bijgaande afbeelding kun je heel goed zien wat er gebeurt wanneer je psoas zich voortdurend samentrekt. De psoas verkort en gaat hierdoor trekken in onder andere je onderrug. Verder is de psoas is door middel van bindweefsel verbonden met je middenrif, hierdoor zou het zelfs je ademhaling kunnen beïnvloeden.

Spier van de ziel

De psoas wordt ook wel de Spier van de Ziel genoemd.

De psoas spier reageert dus op stress, maar slaat ook de onderliggende emotie ervan op. Zo kan het gebeuren dat er emoties loskomen wanneer je bijvoorbeeld tijdens de yin yoga stretcht op deze psoas spier. Je stretcht letterlijk de stress en de emoties los.

Wanneer je merkt dat het loskomt probeer dan je aandacht eens bewust op deze spier te richten. Je adem ernaartoe te volgen. Adem in via je borstkas naar het begin van je psoas en bij het uitademen richt je je op het verlengen van de spier.

En nu?

Nu je weet hoe het werkt met psoas spier kun je ermee aan de slag, maar hoe verleng je deze stress spier?

Een hele goede yin yogaoefening om de psoas te verlengen is de Saddle pose. Deze houding is echter vrij heftig wanneer je deze voor de eerste keer doet, daarom adviseer ik een variant hierop. Mijn persoonlijke favoriet wanneer ik voel dat er stijfheid ontstaat, doordat ik bijvoorbeeld een drukke kantoor dag heb gehad.

Kom op je linker zij liggen en breng vervolgens je bovenste been (rechterbeen) zoveel mogelijk naar achter toe en trek daarbij je hiel richting je bil. Je onderste been breng je zoveel mogelijk naar voren toe. Draai nu open op je rug en zorg dat je beiden schouderbladen op de mat liggen. Je voelt nu als het goed is een flinke strekking aan de bovenkant van je rechterbeen richting je lies. Misschien voel je het ook iets trekken aan de rechterkant van je onderrug, dit is je Iliopsoas spier. Je wilt geen pijn ervaren in deze houding, maar echt een flinke strekking wel. Je kunt de houding ongeveer 4 minuten vasthouden en deze vervolgens herhalen aan de andere kant.

De video met deze houding kun je hier terugvinden, zodat je thuis ook je psoas spier kunt verlengen.9.13.2018

BEKIJK ALLE BLOG POSTS

Je yoga inplannen? Dat doe je zelf...