Lente! De tijd om weer lekker naar buiten te gaan. Op zaterdag 4 mei start de Strandyoga weer bij Strandpaviljoen de Deining in Castricum.  Geniet van de rust, het warme zand en het geluid van de zee op de achtergrond.

De lente staat voor nieuwe energie. Ruimte maken voor nieuwe plannen en ideeën, maar ook het reinigen en detoxen van het lichaam.  Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze behoort de lente tot het Hout element. De lever en de galblaas meridiaan zijn verbonden met dit element. Beide energielijnen hebben als belangrijke functie het reinigen van lichaam & geest. Zeker in deze periode is het belangrijk om voldoende ontspanning te nemen en veel groene groenten te eten ter ondersteuning.

You’re perfect! We zijn Human Beings en niet Human Doings. Een term die ik zelf ook regelmatig gebruik in mijn lessen. Want waar is het misgegaan? Met als gevolg dat we onzelf als een soort rupjesnooitgenoeg door het leven manouvreren. Onze lat ligt vaak mijlen hoog om over onze eindeloze to-do lijstjes niet te spreken.Een rustige geest versterkt de toegang tot je gevoel, maar belangrijker; het kalmeert je ego. Als je hiermee mee oefent, zul je op den duur steeds meer rust ervaren.

De psoas wordt ook wel onze stress spier genoemd. Wanneer wij stress ervaren en ergens van schrikken, dan trekt deze spier zich samen om vervolgens over te gaan tot actie. Niet alleen stress zorgt voor stijfheid in deze spier, maar ook weinig beweging zorgt ervoor dat de psoas stijver wordt. Wanneer je deze twee combineert in een stressvolle kantoorbaan heb je de voedingsbodem voor een flinke portie spanning en dit kan weer leiden tot lichamelijke klachten waaronder rugklachten.

Luisteren naar het fluisteren van je lijf! Ik vond het zo een mooie uitspraak dat ik deze las. Hoe vaak schreeuwt jouw lijf naar je? Het is voor mij één van de belangrijkste lessen. Nog niet zo lang geleden, eigenlijk net op het moment dat ik mijn burn-out te boven was, juist toen liet mijn lichaam mij in de steek.

Mijn persoonlijke favoriete houding! De Butterfly pose zorgt ervoor dat je met je aandacht naar binnen keert en goed voelt wat er in je lichaam gebeurt. De houding geeft een opening in je heupen, je liezen en je onderrug.  Als je niet veel tijd hebt om yoga te beoefenen is dit een fijne houding om dagelijks 3-5 minuten aan te houden om zo meer ruimte in lichaam en rust in de kop te creëren.

Vakantie! Eindelijk tijd voor jezelf en de ideale tijd om eens yoga te volgen. Je hebt het je al meerdere malen voorgenomen en hoort regelmatig dat het goed voor je zou zijn (en eigenlijk weet je het stiekem zelf ook wel). Maar waar te beginnen? Om je op weg te helpen heb ik een video opgenomen met mijn lievelings yoga houding; Butterfly. Hiermee kun je het tijdens de vakantie eens uit proberen. En misschien vind je het zo fijn dat je voortaan een moment voor jezelf inplant.

Stoel wat?    Dat is vaak de eerste reactie die ik krijg van mensen als ik vertel dat ik stoelyoga aanbied bij bedrijven. Heel veel houdingen vanuit de yoga zijn te vertalen naar de stoel. Ik zelf vind het een grote hit en in Amerika is het mateloos populair. Je kunt stoelyoga overal uitvoeren; in je bureaustoel, maar ook in het vliegtuig of zelfs in de file om de irritatie en stress te verminderen.   

In mijn vorige blog gaf ik 5 redenen waarom yoga nou zo goed voor je is. En niet alleen omdat ik dat zelf vind, maar het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Toch is er vaak die drempel voor mensen om er niet mee te starten (of het is gewoon helemaal niet jouw ding, dat kan natuurlijk ook, even goede vrienden!) Alhoewel ik het best spannend vind, wil ik graag mijn persoonlijke ervaring met jullie delen.

Je lichaam heeft je een hoop te vertellen, alleen luisteren wij er vaak niet naar. De boodschap van ons lichaam wordt overstemd door onze drukke levens, onze verplichtingen en onze constante doe-modus. Yin yoga nodigt je uit om eens naar de zijn-modus te komen. Yin yoga is een hele rustige vorm van yoga waarbij je ruimte creëert in je lichaam, Rust in de kop en waarbij je lekkerder in je vel komt te zitten.

Meer weergeven